Proste przepisy do gotowania w parowarze

16 Sty 2018 | Autor: | Kategoria: Dla domu, Zdrowie

Przygotowywanie posiłków na parze jest niezwykle zdrowe, dietetyczne i smaczne! Jak gotować w parowarze, by jedzenie było pyszne i smakowało każdemu? Zobacz nasze pomysły i zrozum, że parowar i gotowanie idą ze sobą w parze. Jego główną zaletą jest to, że pozwala on na przygotowanie praktycznie wszystkiego. Za jego pomocą przyrządzimy warzywa, ryby, mięso oraz dodatki. Kolejną zaletą jest to, że parowar pozwala również na szybkie odgrzanie jedzenia. Dlaczego warto gotować na parze? W jaki sposób robić to prawidłowo?

Jak gotować w parowarze?

Gotowanie za pomocą pary jest zdrowsze niż gotowanie bezpośrednio w wodzie. Głównie wynika to z tego, że w trakcie gotowania wiele składników odżywczych pozostaje w wywarze, nie w potrawie. W trakcie parowania jest odwrotnie. Większość witamin oraz minerałów zostaje w pożywieniu. Oprócz tego, przygotowywanie jedzenia na parze służy również skróceniu czasu samego gotowania posiłków. Wszystko, dzięki temu, że temperatura jest tam znacznie wyższa.

Jak gotować w parowarze?

Główną zaletą gotowania na parze jest również to, że nie wymaga ono używania soli. Para znakomicie wydobywa smak – dobrze jest postawić po prostu na aromatyczne zioła i przyprawy, które dodadzą jedzeniu smaku. Oprócz tego nie musimy też używać nawet grama tłuszczu! Sama para absolutnie wystarczy! Niesamowite, prawda?

Kolorowe warzywa z parowaru

Przepisy do gotowania w parowarze są tak naprawdę bardzo proste i absolutnie każdy jest w stanie je przygotować! Warzywa są szczególnie łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo za pomocą parowaru można przyrządzić je w różnych kolorach tęczy, sprawiając, że potrawa będzie nie tylko ładna, ale również i obłędnie przepyszna.

Proste przepisy do gotowania w parowarze

Warzywa tego rodzaju można przygotować z dodatkiem sosów czy innych dipów – to po prostu znakomity pomysł na imprezowe przekąski. Co należy zakupić do potrawy?

  • Kalafior – najlepiej w różnych kolorach
  • Marchew
  • Ogórek długi lub gruntowy
  • Brukselkę
  • Kapustę: białą oraz czerwoną
  • Pomidorki koktajlowe
  • Paprykę: czerwoną lub zieloną
  • Przyprawy: ostrą paprykę, curry, kurkumę, pieprz oraz dodatkowo (opcjonalnie) sos sojowy

Marchewkę pokrój w dość grubą kostkę, podobnie i ogórki. Posiekaj sałatę na plastry, średniej grubości. Kalafiora lub brokuły podziel na mniejsze kawałeczki. Wrzuć wszystko do parowaru dodając do tego pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pomidory (w całości) i brukselkę (dokładnie umytą). Następnie całość oprósz przyprawami. Ustaw odpowiednie parametry w parowarze i przygotowuj przez ok. 15 minut. Najważniejsze jest, aby warzywa były miękkie, ale jednocześnie zachowały swój piękny kolor.