Jak wybrać lokal na wesele? cz. II

30 Lip 2015 | Autor: | Kategoria: Dla domu, Felietony

Wybór restauracji na wesele to nie prosta sprawa. Nie tylko musi być wolna w konkretnym terminie, na wystarczającą liczbę osób i w odpowiedniej lokalizacji, to do tego musi pasować nam stylem – pasować do pary młodej. Wystrój sali i klimat, w jakim jest ona utrzymana to bardzo ważna kwestia. Jeśli jesteśmy fanami nowoczesności w aranżacji wnętrz, nie wybierajmy wnętrz w barokowym stylu, o nie będziemy się w nich czuć komfortowo. Jeśli jednak nie mamy konkretnych wymagań co do stylu i wystroju restauracji, wybierajmy wnętrza o neutralnym charakterze, urządzone z gustem. Najważniejsze by panowała w niej miła atmosfera i było czysto i elegancko.

iclipart.com

iclipart.com

Oczywiście sam lokal i jego wygląd to nie wszystko. Musimy mieć też na uwadze bardzo ważną sprawę – menu oraz koszt urządzenia wesela w danej restauracji, ponieważ często to właśnie kwestie finansowe decydują o wyborze konkretnej sali w miejsce innej, która bardziej by nam pasowała. Należy mieć także na uwadze, że pozornie lepsza oferta, o niższej cenie za osobę, w gruncie rzeczy okazuje się być gorszą, ponieważ zawiera relatywnie mniej elementów, które są nią objęte. Musimy więc dokładnie wypytać, czy w cenę wliczone są nielimitowane napoje, ciasta, owoce, tort. A w tym wszystkim nie możemy zapominać o ważnych formalnościach, które dają nam zabezpieczenie prawne na wszelki wypadek – a mianowicie o umowie. Większość lokali prosi także o zaliczkę, która gwarantuje termin imprezy. W umowie powinna być zawarta informacja o tym, kiedy za co trzeba zapłacić i w jakiej wysokości. Trzeba też w niej zastrzec, jak zmienia się opłata przy rezygnacji części gości lub przy dodatkowych osobach, a także czy za obecne na weselu dzieci trzeba zapłacić taką samą stawkę jak za dorosłych. W umowie można także zawrzeć zapis o minimalnej ilości osób z obsługi pracujących na naszym przyjęciu.